Ca în fiecare domeniu există unele mituri urbane, care au devenit mituri din cauză că toți am auzit de undeva și am dat mai departe ce am auzit. Acest articol este un mit-buster din domeniul bronzării, care și-a propus să prezinte succint cum stă treaba cu bronzarea în solarii.
Mai toți visă la o piele fără cusur, perfect bronzată pe tot parcursul anului. Am să menționez că nu numai noi femeile visăm la așa ceva ci de câtva timp încoace și bărbații. Pentru toți aceștia, noua tehnologie de bronzare, fără soare (deci și iarna) oferă acest lucru. Dar aici intervine mitul urban: oare este sănătos, oare provoacă cancer?!
În continuarea acestui articol vă prezentăm câteva beneficii ale bronzării în solar.
Primul beneficiu este chiar opusul a ceea ce crede lumea ne documentată: reduce riscul de cancer. Cum? Păi, cu toții știm că expunerea îndelungată la radiații ultraviolete este foarte dăunătoare pielii și nu numai. La bronzarea în solar expunerea la aceste radiații este cu mult mai scurtă decât la o expunere la soare în timpul verii sau în oricare anotimp al anului, aici nu există riscul de a sta prea mult pentru că aparatele sunt setate astfel încât să ne avertizeze la terminarea unei sesiuni de bronzare. Bronzarea în solarii se face treptat, deci corpul nostru nu este expus atâta timp la radiații.
Potrivit unor specialiști, bronzarea în interior reduce riscul apariției unor tipuri de cancer cum ar fi:
- Cancerul de piele
- Cancerul ovarian
- Cancer mamar
Cu toții suntem conștienți și de faptul că Vitamina D este esențială pentru sistemul nostru osos. În timpul unei sesiuni de bronzare în solar, corpul nostru primește exact doza de Vitamina D de care are nevoie pentru a fixa calciul în organism. De asemenea, există și un alt beneficiu pe care îl oferă această vitamină: s-a dovedit că vitamina D îi ajută în prevenirea următoarele boli:
- tensiune arterială crescută
- tulburare afectivă sezonieră, astenii
- depresia și anxietatea
Nota bene: pentru ca totul să se întâmple fără incidente în timpul bronzării în saloane, urmați sfatul specialistului din salon indiferent dacă optați pentru o bronzare cu spray sau pe aparate de bronzat. Majoritatea saloanelor au o serie de reguli generale care trebuie respectate la astfel de expuneri.
Aceste reguli ar fi:
- Folosiți aparatele de bronzat doar o dată pe zi
- Nu folosiți aparatele de bronzat mai mult de două ori pe săptămână
- Prima sesiune de bronzare nu ar trebui să dureze mai mult de șapte minute
- Folosiți ochelari de protecție
- Evitați acceleratorii de bronzare pe bază de tirozină
- Evitați potențiatorii de bronzare (de tip pastile)
- Nu vă exfoliați pielea înainte de sesiunea de bronzare
Expunerea la bronzarea în solar contribuie și la menținerea unui echilibru hormonal în organism. Cum?! Pentru reglarea hormonală, avem nevoie din nou de acea vitamină magică, D. Aceasta acționează ca un hormon în corp, iar lipsa acesteia poate produce alergii, astm, creștere în greutate.
Desigur toate aceste beneficii sunt oferite și de expunerea la soarele natural, dar aici totul este mai măsurabil, expunerea fiind controlată.
Pentru a putea continua șirul beneficiilor trebuie mai întâi să vorbim de piele și rolul acesteia pentru organism. După cum știm, pielea este cel mai mare organ al nostru și are o serie de funcții printre care cea de protector: pielea este o barieră de apărare a organismului împotriva agenților patogeni și printre altele are și funcția de a produce vitamina D printr-o serie de sinteze care se produc la nivelul acesteia la pătrunderea razelor ultra violete în straturile ei. Mai știm și faptul că, acizii grași, ca Omega 3 sunt niște acizi grași acizi polinesaturați de care organismul are nevoie pentru ca metabolismul să funcționeze echilibrat. Acești acizi nesaturați au un rol important și asupra pielii, care protejează piele de anumite afecțiuni cutanate dar o și protejează de radiațiile ultraviolete , care la o expunere îndelungată la acestea devin dăunătoare. Omega 3 are beneficii și este recomandat și în caz de fotosensibilitate. Recomandăm folosirea unor creme naturale cu conținut mare de Omega 3 pentru protecția pielii înaintea și după expunerea la razele ultraviolete fie acestea prin expunerea la acestea în mod natural sau artificial. O piele sănătoasă este hidratată și moale.
Expunerea treptată a pielii la razele ultraviolete din solarii oferă o bronzare uniformă pe toată suprafața pielii. Această bronzare uniformă nu numai că este atrăgătoare dar poate acoperi și anumite imperfecțiuni ale pielii cum ar fi cicatricile, vergeturile, icterul. Icterul este o culoare gălbuie apărută pe piele va anumite afecțiuni ale ficatului sau un efect secundar apărut în urma folosirii unor medicamente. În acest caz, recomandăm consultarea unui medic specialist.
Stimulând metabolismul, expunerea la cantitatea potrivită de raze UV, contribuie la producerea unor alte minuni în organism: ajută la slăbit, stimulează glanda tiroidă astfel contribuie la înlăturarea senzației de oboseală și depresie.