Telefon: +40 (720) 100 120      WebShop
Site icon Bronzare.ro

De ce ti se estompeaza bronzul iarna?

Daca te plimbi pe plaja intr-o zi insorita, vezi zeci de barbati si femei cum isi intind prosoapele, dorind sa prinda cat mai mult soare posibil. Cu siguranta, dupa sase luni, in lunile reci de iarna, bronzul pe care s-au straduit atat de mult sa il obtina… s-a dus. Ce s-a intamplat?

Pe scurt: s-a exfoliat.

Detaliat? Hai sa vorbim despre cum ne bronzam. In cateva cuvinte, bronzul este un mecanism de protectie al pielii potrivit dr. Ali Hendi, medic specialist la Universitatea din Georgetown.

Stratul de baza (de la interior) al epidermei (sau stratul exterior al pielii) contine niste celule numite melanocite care produc un pigment cu denumirea de melanina. Aceste celule sunt dispersate in piele si formeaza aproape un procent din piele. Dr. Hendi le aseamana cu niste caracatite cu mici tentacule care impart pachetele de melanina celulelor inconjuratoare.

„Rolul melaninei este sa protejeze pielea, mai exact nucleul,” spune dr. Hendi. „Se afla chiar deasupra nucleului aproape ca o sepcuta.” „Sepcuta”de melanina de deasupra nucleului ajuta la protejarea pielii impotriva radiatiilor UV absorbind o parte din excesul de raze care cauzeaza mutatii in ADN-ul celulei, ducand la aparitia bolilor de piele.

Melanocitele pot detecta radiatiile cu ultraviolete (UV) ale soarelui care declanseaza producerea pigmentului. Exista chiar si noi dovezi conform carora melanocitele au capacitatea vizuala de a ajuta la productia de melanina. Oamenii de stiinta de la Universitatea Brown au descoperit urme de rodopsina in melanocite, care este o proteina fotosensibila ce se gaseste in retina ochiului si care foloseste la detectarea schimbarilor de lumina. Testele ulterioare au facut ca studiul sa se finalizeze cu descoperirea ca, acesti receptori fotosensibili ajuta la declansarea productiei de melanina in piele mai repede decat se credea.

Totusi, cauza estomparii bronzului nu are nimic de-a face cu melanocitele. Bronzul dispare dintr-un singur motiv: pielea oamenilor se regenereaza.

Pierzi cam 1 milion de celule din epiderma intr-o perioada de 24 de ore. Stratul de la suprafata este inlocuit o data la 28 – 30 de zile. Celulele de la suprafata se exfoliaza incontinuu. Celulele noi cresc in straturile inferioare ale pielii. Moartea celulei poarta denumirea de apoptoza, potrivit dr. Jeffrey Banabio, dermatolog atestat de Academia Americana de Dermatologie. Celulele moarte de la suprafata, ce contin in mare parte grasime si proteine, confera cea mai mare protectie impotriva mediului si a soarelui. „Este un proces normal, de altfel optimizat pentru a ne proteja. Prezenta grasimii si a proteinei inactive este mai productiva decat celulele. ,Melanina din aceste celule moarte de la suprafata absoarbe o parte din radiatia UV care atinge pielea. In timpul iernii, ciclul regenerarii si al exfolierii continua, insa productia de melanina scade. Iarna, cantitatea de radiatii UV scade semnificativ si prin urmare melanocitele nu mai produc atat de mult pigment. Pe parcursul saptamanilor si lunilor, celulele cu pigment mai pronuntat ajung la maturitate nu se exfoliaza. Noile celule produse in stratul de baza al epidermei sunt expuse la mai putine radiatii iarna si ca atare pigmentul se reduce, iar pielea este mai deschisa la culoare. Schimbarea treptata a celulelor din piele este cauza coloratiei mai deschise a pielii in timpul iernii.

Unii oameni de stiinta estimeaza ca pierzi aproximativ un milion de celule in decursul a 24 de ore. Aceste celule constituie cea mai mare parte a prafului pe care il vezi pe calculatoare, pervazuri sau mese.

Prin urmare, de cate ori te hotarasti sa faci curatenie in casa, este ca si cum ti-ai arunca pe geam bronzul, intr-un mod lent dar sigur.

Vezi cum poti sa iti prelungesti bronzul.

Exit mobile version