Telefon: +40 (720) 100 120      WebShop
Site icon Bronzare.ro

Despre bronzare

Cu toții știm că așezându-ne pe un șezlong, la soare și folosind loțiuni de calitate, va rezulta o piele strălucitoare și frumos bronzată. Dar care este știința din spatele bronzului?

Articolul de față ne va introduce în arta bronzatului, explicând științific cu se întâmplă minunea la care visăm atâția!

Lumina UV

Razele ultraviolete, căci despre ele este vorba, sunt radiații electromagnetice cu o lungime de undă mai mică decât radiațiile luminii percepute de ochiul omenesc. Denumirea de ultraviolet provine de la culoarea violet, din spectrul luminii albe, care are o lungime de undă învecinată, doar ceva mai mare. Lumina solară conține și ea raze ultraviolete. Spectrul razelor ultraviolete este cuprins între lungimile de undă între 10-380 nm.

UVA – Este un spectru al razelor UV, cu o lungime de undă între 400-315 nm. Aceasta pătrunde mai adânc în piele și este componenta spectrelor ultraviolete cea mai responsabilă pentru procesul de bronzare natural.

UVB – Și acesta este un spectru al razelor UV, cu o lungime de undă între 315-280 nm. Are un conținut radioactiv mai mare decât undele UVA și afectează în primul rând straturile exterioare ale pielii, epiderma. Arsurile solare provin din expunerea în mod necorespunzător la razele UV. În comparație cu lumina ultravioletă naturală de la soare, solariile emit o cantitate mai mică de radiații UVB, dând astfel mai puține șanse de ardere, la expunere. Asta nu înseamnă că posibilitatea de ardere este eliminată în totalitate, dar solariile emit de 2-5 ori mai mult UVA decât soarele făcând astfel bronzarea mult mai eficientă și mai sigură, cu toate că, expunerea prelungită va provoca arsuri și în acest caz.

UVC –Este tot un spectru al razelor UV, cu o  lungime de undă între 280-100 nm. Acest spectru este cel mai puternic component al razelor UV, prin urmare, și cel mai periculos. Atmosfera Pământului, stratul de Ozon, ne protejează de pătrunderea unei cantități mari de radiații din cosmos, totuși o cantitate mică trece și prin acest strat protector. Solariile nu emit acest tip de raze!

Aparatele solare emit, în medie aproximativ 2% UVB, restul fiind UVA, deși există multe variante de aparate disponibile. Nu există aparate de bronzat care emit UVC.

Procesul de bronzare

Bronzatul începe în stratul exterior al pielii, în epidermă. Lumina UVB stimulează celulele speciale numite melanocite din epidermă, pentru a produce un pigment numit melanină. Acest pigment se deplasează prin epidermă în timp ce este absorbit de restul celulelor din jur. UVA acționează asupra melaninei din suprafața epidermei, prin oxidarea acesteia. Aceasta transformă melanina în pigment (maro) și creează ceea ce numim bronz. Nu se produce instantaneu, procesul de sinteză este necesită timp. Ca urmare, sunt necesare mai multe sesiuni scurte de bronzare.

Toată lumea are același număr de melanocite, dar genetica determină cât de mulți pigmenți vor fi produși. De fapt, se produc doi pigmenți: eumelanina maro și feomelanina galbenă/roșie, motiv pentru care unora le este greu să se bronzeze. Persoanele care suferă de albinism nu sunt capabile să producă melanină.

Nimic nu durează pentru totdeauna ceea ce este valabil și pentru piele. Pielea noastră se decojește zilnic iar o dată pe lună se regenerează complet, rezultând o nouă epidermă. Pe măsură ce pierdem celulele pielii, adică se regenerează pielea, pierdem și bronzul pe care l-am obținut. Un bronz trebuie menținut prin sesiuni de bronzare permanent, pentru că dacă este pierdut, trebuie reconstruit de la zero.

Avantajele bronzării pe lângă efectele vizibile pe piele

Știm că bronzul produce senzația euforică: Uau, arăt bine, mă simt bine! Cu toate acestea, puțini știm că, de fapt că lumina UV poate fi cauza acestei senzații. Cum?! Știința din spatele acestui lucru se numește helioterapie. Știința a adoptat acest proces, pentru vindecarea și tratamentul unor tulburări și a unor bolilor prin simpla expunere la componenta ultravioletă a soarelui (cu condiția ca expunerea să fie controlată).

Organismul are nevoie de o gamă întreagă de vitamine pentru a funcționa optim. Nici Vitamina D nu face excepție. Expunerea la raze UVB a spectrului UV determină pielea să producă așa numita vitamina soarelui, Vitamina D.

Beneficiile vitaminei D:

Avantajele utilizării aparatelor de bronzat. Sfaturi practice de folosire

Folosirea unui aparat de bronzat, este o modalitate controlată de bronzare, prin evitarea arderii pielii.

Din păcate, există o serie de concepții greșite despre aceste aparate și utilizarea lor, dintre care multe sunt rezultatul dezinformării în mass-media.

Cea mai frecventă concepție greșită este „Pot face cancer de piele aparate cu raze ultraviolete?!”

Toate dovezile științifice și medicale indică supraexpunerea și arsurile solare ca factor de creștere a riscului de a dezvolta cancer de piele. Mai ales dacă arsura are loc în copilărie. Utilizarea responsabilă a aparatului de bronzat este o modalitate controlată de a ne bronza prin expunerea la UV.

În plus, ne poate ajuta să ne menținem nivelul de vitamina D.

Oricine poate folosi aparatele de bronzat?! Răspunsul este: Nu.

Următoarele categorii de persoane nu pot folosi aparatele de bronzat:

O listă mai amănunțită găsiți în orice salon de bronzare, pe formularul pe care toată lume trebuie să îl completeze înaintea fiecărei sesiuni de bronzare.

Tipurile de piele și capacitatea acestora de absorbție și transformare a razelor UV

Toți reacționăm diferit la lumina soarelui în funcție de tipul de piele pe care îl posedăm. Este important să ne cunoaștem tipul de piele și la bronzare, fie aceasta în lumina soarelui, fie în solarii. Există șase tipuri de piele, dintre care primele 4 apar predominant în Europa.

Recomandări pentru bronzarea în solar

Asociația Europeană de Sănătate, precum și solariile din Brașov, recomandă 60 de sesiuni pe an, împărțite în 3 seturi de 20 de sesiuni.

Exit mobile version