Vitamina D, supranumita si „vitamina soarelui” – este un nutrient esential pentru sanatatea organismului, iar beneficiile acesteia sunt multiple:
- Imbunatateste starea de spirit si de energie, prin eliberarea de endorfine
- Protejeaza si chiar suprima simptomele sclerozei multiple
- Radiatia UV care fixeaza vitamina D imbunatateste functia de protectie a pielii. Ajuta asfel in tratarea bolilor de piele precum: psoriazisul, vitiligo, dermatita atopica sau sclerodermia
- Oxidul nitric produs in timpul expunerii la UV, ajuta la protejarea pielii impotriva imbatranirii premature si ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor
- Vitamina D era folosita in tratamentul standard pentru tuberculoza acum 100 de ani, cu mult inainte de aparitia antibioticelor
- Poate fi folosita pentru sterilizarea corpului si eliminarea mirosului neplacut
- Utilizata in tratarea oboselii si stresului
- Regleaza temperatura corpului
- Protejeaza importiva aparitiei melanomului
- Micsoreaza posiblitatea de cariere a dintilor
- Previne aparitia tulburarilor nervoase
- Te scapa de gripa si raceala sezoniera
De unde „luam” vitamina D?
Corpul nostru absoarbe cea mai mare parte de vitamina D de la lumina directa a soarelui. De asemenea, putem obtine vitamina D din unele alimente –precum: oua, carne si peste gras, cum ar fi somonul, macroul si sardinele.
Vitamina D este adaugata la toate formulele de lapte pentru sugari, in unele cereale pentru micul dejun, produse din soia, produse lactate, lapte praf si grasimi tartinabile.
Cat timp ar trebui să ne petrecem in soare?
Nu exista o recomandare standard pentru toata lumea. Timpul petrecut la soare pentru a se produce suficienta vitamina D depinde de o serie de factori, precum:
- tipul de piele (cat de inchisa este nuanta pielii tale sau cat de usor te arzi la soare)
- perioada din an
- momentul zilei
Perioadele scurte de expunere zilnica fara protectie solara in timpul lunilor de vara (Mai – Septembrie) sunt suficiente pentru majoritatea oamenilor in acumularea vitaminei D.
Cercetarile arata ca momentul optim din zi pentru absorbtia vitaminei D este in intervalul orar 11:00 – 3:00 PM.
O perioada scurta de timp la soare inseamna doar cateva minute – aproximativ 10 – 15 minute sunt mai mult decat suficiente pentru majoritatea oamenilor cu pielea deschisa la culoare, pentru a nu se inrosi sau arde.
Cu cat este mai mare zona de piele expusa la lumina soarelui, cu atat ai mai multe sanse sa faci „proviziile” suficiente de vitamina D inainte sa te inrosesti.
Persoanele cu pielea mai inchisa vor trebui sa-si petreaca mai mult timp la soare pentru a produce aceeasi cantitate de vitamina D.
Nu exagera insa cu expunerea la soare fara protectie solara! Protejeaza-ti pielea cu un factor de protectie de minim 15. Afla mai multe!
In celelalte perioade ale anului, utilizam vitamina D din resursele acumulate pe timpul verii, dar putem suplimenta aportul de Vitamina D prin alimentatie sau vizitand un Salon de Bronzare.