Telefon: +40 (720) 100 120      WebShop
Site icon Bronzare.ro

Ce este SPF și cum îmi aleg crema de protecție solară?

spf si protectia solara

Ce este SPF și cum îmi aleg crema de protecție solară?

E vară, soarele străluceşte pe cer zile în şir, de dimineaţa până seara târziu, e sezonul vacanţelor şi cu siguranţă am auzit, la fel ca în fiecare an, vorbindu-se adesea peste tot despre bronz, protecţie solară şi SPF. La fel cum am auzit, încă de mici, că trebuie să ne ferim de efectele nocive ale expunerii prelungite la soare, în special în sezonul cald, când acesta este cel mai puternic, iar timpul petrecut afară de majoritatea oamenilor creşte considerabil.

Dar ce semnifică de fapt acest acronim, SPF?

SPF (Solar Protection Factor), în limba română FPS (Factor de Protecţie Solară), atestă de fapt calitatea unui produs cosmetic de uz extern de a acţiona precum un filtru împotriva radiațiilor UVB, protejând astfel pielea de acţiunea nocivă a acestora.

Sistemul SPF măsoară aşadar eficienţa unui produs în ceea ce priveşte protecţia solară şi este utilizat la nivel global. Acest sistem a fost dezvoltat de către chimistul Franz Greiter în 1962 pentru a ajuta la standardizarea modului de măsurare a eficacităţii produselor cu factor de protecţie solară care începuseră să devină din ce în ce mai răspândite peste tot în lume. Nivelul de protecţie al unui produs este redat numeric, astfel numărul inscripţionat pe acest tip de produse indică gradul de protecţie solară oferit. Un produs cu SPF 15 filtrează aproximativ 93% din razele UVB, în timp ce un SPF 30 asigură o protecţie de până la 97%, iar SPF 50 blochează 98% din razele de tip UVB. Nici un produs nu oferă însă o protecţie totală, de 100%.

Câte tipuri de raze UV există şi ce efect au?

Radiaţiile UV sunt răspunzătoare de îmbătrânirea pielii într-o proporţie de până la 90% , ele pot provoca de asemenea arsuri, erupţii cutanate, dereglări ale sistemului imunitar şi pot duce la apariţia cancerului de piele. Aceste radiaţii sunt de mai multe tipuri, 3 mai precis, UVA, UVB şi UVC, distincţia făcându-se în funcţie de lungimea de undă. Razele UVA sunt asociate cu efecte nocive, pe termen lung, asupra pielii întrucât pătrund mai adânc, iar razele UVB afectează ADN-ul celular de la nivelul pielii şi tot ele se fac responsabile de arsuri solare şi leziuni oculare. Ambele tipuri de radiaţii UV se crede că joacă un rol în dezvoltarea cancerului de piele şi provoacă îmbătrânirea pielii favorizând apariţia ridurilor, a petelor, a decolorării. Razele UVA sunt însă mai puternice, ele pot trece inclusiv prin materiale precum sticla, putând penetra chiar și îmbrăcămintea. Radiaţiile UVC în schimb sunt absorbite în stratul de ozon în totalitate. Tot stratul de ozon absoarbe şi 90% din radiaţiile UVB şi un procent redus de radiaţii UVA.

Astfel, protejarea pielii prin aplicarea unor produse cu SPF crescut este esenţială, indiferent de anotimp. Acest obicei ne va ajuta să prevenim îmbătrânirea prematură a tenului şi să evităm deteriorarea stratului superior al pielii sau să ne ferim de anumite afecţiuni asociate. Pentru o protecție optimă, este important să știm care sunt produsele potrivite pentru noi.

SPF se referă însă doar la protecţia împotriva razelor UVB, de aceea, atunci când ne alegem produsul este important să ne orientăm înspre unul care asigură protecţie şi în privinţa razelor UVA, mult mai puternice. Acestea au menţionată pe ambalaj sintagma ”spectru larg” sau literele UVA. Următorul aspect de avut în vedere este cel referitor la tipul de protecţie solară, avem de ales între cea chimică şi cea minerală.

Care sunt avantajele şi dezavantajele filtrelor chimice şi fizice (minerale)?

Filtrele conţinute de produsele destinate protecţiei solare ce feresc pielea de radiaţii, în funcţie de ingredientele componente, se împart în filtre chimice sau organice şi filtre fizice sau anorganice.

Mare parte din produsele cu SPF mai mare de 30 conţin astfel de filtre ce transformă razele UV în căldură. Verificarea listei de ingrediente este necesară în cazul acestora, pentru a ne asigura că substanțele din compoziție nu provoacă reacții alergice sau de alt tip. Substanţe precum Oxibenzona şi Octinoxatul au fost semnalate ca fiind potenţiali perturbatori hormonali, ele fiind dăunătoare şi pentru mediul acvatic.

Avantaje: produsul are o textură subţire; e uşor de aplicat; întrucât nu există riscul ca razele soarelui să se strecoare printre moleculele ecranului chimic, produsul se poate aplica în cantităţi mici; este uşor de combinat cu alte ingrediente ce pot aduce mai multe beneficii pielii (peptide, antioxidanţi etc.).

Dezavantaje: acţionează abia după ce razele UVB pătrund în piele, astfel aceasta e expusă radicalilor liberi; are potenţial alergenic; poate provoca dezechilibre hormonale; poate bloca porii; acţionează abia după 20 de minute de la aplicare; necesită reaplicări multiple; produce o supraîncălzire a pielii, aşadar pot fi agravate defectele de hiperpigmentare, iar în caz de rozacee sau cuperoză se evidenţiază roşeaţa; accentuează senzaţia de strângere în cazul pielii uscate; pentru a avea un spectru larg de acţiune (anti UVB şi UVA) e necesară combinarea mai multor blocanţi organici ceea ce poate face produsul să devină iritant.

Protecţia solară asigurată de filtrele minerale se bazează pe agenţi fizici de blocare a razelor UV, ce creează o barieră fizică la nivel cutanat pentru a reflecta radiaţiile UV, în loc să le absoarbă. Ecranele solare minerale folosesc în general oxidul de zinc sau de titan, minerale cu un efect calmant.

Avantaje: nu are potenţial alergenic sau estrogenic; începe să acţioneze imediat după aplicare; are spectru larg de acţiune protejând pielea atât de razele UVB, cât şi UVA; calmează iritaţiile şi acneea; îndepărtează energia calorică astfel încât sunt potrivite pentru cei care suferă de afecţiuni ale pielii precum cuperoza sau rozacee; nu blochează porii; are un termen de valabilitate mai lung.

Dezavantaje: are culoarea albă, ceea ce poate crea un aspect neplăcut, în cazul unei aplicări neglijente; are o consistenţă şi o opacitate mai mare, astfel că e mai dificil de aplicat machiajul; necesită o aplicare mai generoasă pentru a evita ca razele UV să ajungă la piele strecurându-se printre moleculele blocanţilor fizici.

Atunci când alegem tipul de protecţie solară vom avea neapărat în vedere tipul de ten şi eventualele afecţiuni de care suferim. De exemplu o piele deschisă la culoare este mai expusă radiaţiilor UV, la fel şi pielea sensibilă, mai săracă în melanina ce are rolul de a ne proteja în mod natural de razele soarelui, prin urmare se recomandă un SPF mai ridicat (30 sau 50). Persoanele cu o piele mai închisă în schimb beneficiază de o toleranţă mai ridicată, dar şi ele au nevoie de protecţie, însă pot alege produse cu un SPF mai mic (10-15). Dacă în schimb avem piele normală un SPF cuprins între 15 şi 30 ar putea fi suficient pentru prevenirea îmbătrânirii tenului şi a arsurilor solare.

Cu toate că expunerea la soare ne conferă o stare de bine favorizând secreţia de serotonină, ne ajută organismul în procesul de metabolizare a vitaminei D (esenţială pentru absorbţia calciului) şi ne oferă bronzul mult dorit, riscurile şi efectele negative asociate sunt pe măsură. Iată de ce protecţia solară e importantă pe tot parcursul anului, indiferent de tipul de piele sau de durata expunerii, şi ideal ar fi să ne asigurăm că ne protejăm zilnic de radiaţiile UV nu doar pielea, ci şi părul sau buzele, cu produse adecvate. Pielea nu e singura care suferă din cauza acţiunii razelor soarelui… Acestea se fac vinovate şi de deteriorarea, deshidratarea şi decolorarea podoabei noastre capilare, fapt pentru care atunci când avem în vedere protecţia solară trebuie să ne amintim şi de părul nostru.

Exit mobile version