• WebShop
  • Contul tau
  • Checkout
  • Cos
Telefon: +40 (720) 100 120      
  • 0Shopping Cart
Bronzare.ro
  • Home
  • Aparate
  • Tuburi
    • Tuburi UVC dezinfectie / sterilizare
  • Creme
  • Service
  • Shop
    • Lotiuni soare si solar
      • Cosmetice solar
      • Protectie solara
      • Creme hidratare
      • Machiaje
    • Accesorii & Consumabile
    • Aparate de bronzat Second Hand
    • Piese de schimb solarii
  • Info Blog
  • Cautare
  • Menu Menu
Sunteți aici: Acasa1 / Stiri si noutati bronzare2 / Stiri & Noutati3 / Ce este SPF și cum îmi aleg crema de protecție solară?
Stiri & Noutati

Ce este SPF și cum îmi aleg crema de protecție solară?

spf si protectia solara

E vară, soarele străluceşte pe cer zile în şir, de dimineaţa până seara târziu, e sezonul vacanţelor şi cu siguranţă am auzit, la fel ca în fiecare an, vorbindu-se adesea peste tot despre bronz, protecţie solară şi SPF. La fel cum am auzit, încă de mici, că trebuie să ne ferim de efectele nocive ale expunerii prelungite la soare, în special în sezonul cald, când acesta este cel mai puternic, iar timpul petrecut afară de majoritatea oamenilor creşte considerabil.

Dar ce semnifică de fapt acest acronim, SPF?

SPF (Solar Protection Factor), în limba română FPS (Factor de Protecţie Solară), atestă de fapt calitatea unui produs cosmetic de uz extern de a acţiona precum un filtru împotriva radiațiilor UVB, protejând astfel pielea de acţiunea nocivă a acestora.

Sistemul SPF măsoară aşadar eficienţa unui produs în ceea ce priveşte protecţia solară şi este utilizat la nivel global. Acest sistem a fost dezvoltat de către chimistul Franz Greiter în 1962 pentru a ajuta la standardizarea modului de măsurare a eficacităţii produselor cu factor de protecţie solară care începuseră să devină din ce în ce mai răspândite peste tot în lume. Nivelul de protecţie al unui produs este redat numeric, astfel numărul inscripţionat pe acest tip de produse indică gradul de protecţie solară oferit. Un produs cu SPF 15 filtrează aproximativ 93% din razele UVB, în timp ce un SPF 30 asigură o protecţie de până la 97%, iar SPF 50 blochează 98% din razele de tip UVB. Nici un produs nu oferă însă o protecţie totală, de 100%.

Câte tipuri de raze UV există şi ce efect au?

Radiaţiile UV sunt răspunzătoare de îmbătrânirea pielii într-o proporţie de până la 90% , ele pot provoca de asemenea arsuri, erupţii cutanate, dereglări ale sistemului imunitar şi pot duce la apariţia cancerului de piele. Aceste radiaţii sunt de mai multe tipuri, 3 mai precis, UVA, UVB şi UVC, distincţia făcându-se în funcţie de lungimea de undă. Razele UVA sunt asociate cu efecte nocive, pe termen lung, asupra pielii întrucât pătrund mai adânc, iar razele UVB afectează ADN-ul celular de la nivelul pielii şi tot ele se fac responsabile de arsuri solare şi leziuni oculare. Ambele tipuri de radiaţii UV se crede că joacă un rol în dezvoltarea cancerului de piele şi provoacă îmbătrânirea pielii favorizând apariţia ridurilor, a petelor, a decolorării. Razele UVA sunt însă mai puternice, ele pot trece inclusiv prin materiale precum sticla, putând penetra chiar și îmbrăcămintea. Radiaţiile UVC în schimb sunt absorbite în stratul de ozon în totalitate. Tot stratul de ozon absoarbe şi 90% din radiaţiile UVB şi un procent redus de radiaţii UVA.

Astfel, protejarea pielii prin aplicarea unor produse cu SPF crescut este esenţială, indiferent de anotimp. Acest obicei ne va ajuta să prevenim îmbătrânirea prematură a tenului şi să evităm deteriorarea stratului superior al pielii sau să ne ferim de anumite afecţiuni asociate. Pentru o protecție optimă, este important să știm care sunt produsele potrivite pentru noi.

SPF se referă însă doar la protecţia împotriva razelor UVB, de aceea, atunci când ne alegem produsul este important să ne orientăm înspre unul care asigură protecţie şi în privinţa razelor UVA, mult mai puternice. Acestea au menţionată pe ambalaj sintagma ”spectru larg” sau literele UVA. Următorul aspect de avut în vedere este cel referitor la tipul de protecţie solară, avem de ales între cea chimică şi cea minerală.

Care sunt avantajele şi dezavantajele filtrelor chimice şi fizice (minerale)?

Filtrele conţinute de produsele destinate protecţiei solare ce feresc pielea de radiaţii, în funcţie de ingredientele componente, se împart în filtre chimice sau organice şi filtre fizice sau anorganice.

  • Protecţia asigurată de filtrele chimice

Mare parte din produsele cu SPF mai mare de 30 conţin astfel de filtre ce transformă razele UV în căldură. Verificarea listei de ingrediente este necesară în cazul acestora, pentru a ne asigura că substanțele din compoziție nu provoacă reacții alergice sau de alt tip. Substanţe precum Oxibenzona şi Octinoxatul au fost semnalate ca fiind potenţiali perturbatori hormonali, ele fiind dăunătoare şi pentru mediul acvatic.

Avantaje: produsul are o textură subţire; e uşor de aplicat; întrucât nu există riscul ca razele soarelui să se strecoare printre moleculele ecranului chimic, produsul se poate aplica în cantităţi mici; este uşor de combinat cu alte ingrediente ce pot aduce mai multe beneficii pielii (peptide, antioxidanţi etc.).

Dezavantaje: acţionează abia după ce razele UVB pătrund în piele, astfel aceasta e expusă radicalilor liberi; are potenţial alergenic; poate provoca dezechilibre hormonale; poate bloca porii; acţionează abia după 20 de minute de la aplicare; necesită reaplicări multiple; produce o supraîncălzire a pielii, aşadar pot fi agravate defectele de hiperpigmentare, iar în caz de rozacee sau cuperoză se evidenţiază roşeaţa; accentuează senzaţia de strângere în cazul pielii uscate; pentru a avea un spectru larg de acţiune (anti UVB şi UVA) e necesară combinarea mai multor blocanţi organici ceea ce poate face produsul să devină iritant.

  • Protecţia asigurată de filtrele minerale

Protecţia solară asigurată de filtrele minerale se bazează pe agenţi fizici de blocare a razelor UV, ce creează o barieră fizică la nivel cutanat pentru a reflecta radiaţiile UV, în loc să le absoarbă. Ecranele solare minerale folosesc în general oxidul de zinc sau de titan, minerale cu un efect calmant.

Avantaje: nu are potenţial alergenic sau estrogenic; începe să acţioneze imediat după aplicare; are spectru larg de acţiune protejând pielea atât de razele UVB, cât şi UVA; calmează iritaţiile şi acneea; îndepărtează energia calorică astfel încât sunt potrivite pentru cei care suferă de afecţiuni ale pielii precum cuperoza sau rozacee; nu blochează porii; are un termen de valabilitate mai lung.

Dezavantaje: are culoarea albă, ceea ce poate crea un aspect neplăcut, în cazul unei aplicări neglijente; are o consistenţă şi o opacitate mai mare, astfel că e mai dificil de aplicat machiajul; necesită o aplicare mai generoasă pentru a evita ca razele UV să ajungă la piele strecurându-se printre moleculele blocanţilor fizici.

Atunci când alegem tipul de protecţie solară vom avea neapărat în vedere tipul de ten şi eventualele afecţiuni de care suferim. De exemplu o piele deschisă la culoare este mai expusă radiaţiilor UV, la fel şi pielea sensibilă, mai săracă în melanina ce are rolul de a ne proteja în mod natural de razele soarelui, prin urmare se recomandă un SPF mai ridicat (30 sau 50). Persoanele cu o piele mai închisă în schimb beneficiază de o toleranţă mai ridicată, dar şi ele au nevoie de protecţie, însă pot alege produse cu un SPF mai mic (10-15). Dacă în schimb avem piele normală un SPF cuprins între 15 şi 30 ar putea fi suficient pentru prevenirea îmbătrânirii tenului şi a arsurilor solare.

Cu toate că expunerea la soare ne conferă o stare de bine favorizând secreţia de serotonină, ne ajută organismul în procesul de metabolizare a vitaminei D (esenţială pentru absorbţia calciului) şi ne oferă bronzul mult dorit, riscurile şi efectele negative asociate sunt pe măsură. Iată de ce protecţia solară e importantă pe tot parcursul anului, indiferent de tipul de piele sau de durata expunerii, şi ideal ar fi să ne asigurăm că ne protejăm zilnic de radiaţiile UV nu doar pielea, ci şi părul sau buzele, cu produse adecvate. Pielea nu e singura care suferă din cauza acţiunii razelor soarelui… Acestea se fac vinovate şi de deteriorarea, deshidratarea şi decolorarea podoabei noastre capilare, fapt pentru care atunci când avem în vedere protecţia solară trebuie să ne amintim şi de părul nostru.

24 august 2022/1 Comentariu
Share this entry
  • Share on WhatsApp
1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. Cum tratăm arsurile solare? - Bronzare.ro spune:
    28 septembrie 2022 la 12:43

    […] SPF-ul nu ar trebui să lipsească din rutina ta zilnică indiferent de anotimp. Razele UV sunt prezente atât în sezonul rece, cât și în sezonul cald și de aceea e important să-l folosim de fiecare dată când ieșim din casă. […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular
  • 6 trucuri pentru un bronz perfect18 ianuarie 2016 - 13:26
  • trucuri bronzareSfaturi pentru bronzarea in siguranta5 octombrie 2015 - 13:33
  • bronzare layoutBronzarea la solar5 ianuarie 2016 - 14:16
  • tipuri tenTipuri de piele3 august 2015 - 14:23
  • Vitamina DVitamina D – vitamina soarelui3 septembrie 2015 - 13:36
Recent
  • bronzarea pe timpul ierniiBeneficiile paturilor de bronzare în lunile de iarnă24 octombrie 2022 - 13:52
  • cum tratam arsurile solareCum tratăm arsurile solare?28 septembrie 2022 - 12:42
  • spf si protectia solaraCe este SPF și cum îmi aleg crema de protecție solar...24 august 2022 - 9:41
  • salon de bronzareMerită să-ți deschizi un salon de bronzare?27 iulie 2022 - 13:52
  • protectie solaraDe ce sa alegem Australian Gold ca cea mai buna solutie...15 iunie 2022 - 9:57
Comentarii
  • […] mai proastă decât în celelalte anotimpuri ale...24 octombrie 2022 - 13:52 de Beneficiile paturilor de bronzare în lunile de iarnă - Bronzare.ro
  • […] SPF-ul nu ar trebui să lipsească din rutina...28 septembrie 2022 - 12:43 de Cum tratăm arsurile solare? - Bronzare.ro
  • […] parte din produsele cu SPF mai mare de 30 conţin...24 august 2022 - 9:42 de Ce este SPF și cum îmi aleg crema de protecție solară?
  • […] altă gamă este KBL Megasun unde sloganul ne...28 martie 2022 - 19:10 de Cea mai avantajoasă bronzare: bronzarea în salon! - Bronzare.ro
  • […] începe să vă prezint succint paturile de bronzare...28 martie 2022 - 19:05 de Cea mai avantajoasă bronzare: bronzarea în salon! - Bronzare.ro
Taguri
abonament solar aparate de bronzare aparate de bronzat aparate de bronzat folosite Black Friday bronzare bronzarea la solar bronzare la solar bronz sigur bronz solar business Cadouri carte vizita clienti noi crema solar eveniment Facebook Google+ Instagram intretinere aparate bronzare locatie lotiuni bronzare marketing norma EU 0.3 ochelari de protectie Pinterest program de loialitate promotii promotii de sezon promovare protectie solara regulile bronzarii sala fitness salon bronzare salon de bronzare Snapchat soare social media solar spray DHA Tuburi UV Twitter ulei de peste video voucher

Categorii

  • Produse & Servicii
  • Stiri & Noutati
  • Vanzari & Marketing

https://bronzare.ro/

Asiguram servicii si produse PREMIUM in industria bronzarii artificiale. Vindem, cumparam, inchiriem echipamente de bronzat. Reparam orice tip de solar. Schimbam tuburi UV conforme EU Norm 0,3. Distribuim produse cosmetice speciale pentru solar si soare. >>> detalii

DATE FIRMA

S.C. SUN TECH S.R.L.
CUI: RO15993255
REG. COM.: J08/2448/2003

Sediu social: Str. Crinului, Nr. 52
Brasov – 500376, Romania

TEL: +40 (720) 100-120

EMAIL: office@bronzare.ro
          vanzari@bronzare.ro

 

 

PAGINI PRODUSE

APARATE DE BRONZARE
TUBURI UV
COSMETICE
SERVICE & PIESE DE SCHIMB

Info Blog

  • Produse & Servicii
  • Stiri & Noutati
  • Vanzari & Marketing
ANPC SAL ANPC SOL

PAGINI

VITAMINA D
PORTOFOLIU
DESPRE NOI
CONTACT

INFO CLIENT

Termeni si Conditii

Politica de utilizare a cookie-urilor

Politica de confidenţialitate

Politica de livrare si retur

A.N.P.C.

O.D.R.

© Drepturi de autor - Sun Tech
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Youtube
  • Pinterest
  • Home
  • Despre noi
  • Contact
Merită să-ți deschizi un salon de bronzare?salon de bronzarecum tratam arsurile solareCum tratăm arsurile solare?
Scroll to top

Acest site folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor. Continuarea navigării pe site implică acceptarea politicii de utilizare a cookie-urilor. 

Sunt de acordCiteşte mai mult ...

Cookie and Privacy Settings



How we use cookies

We may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.

Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.

Essential Website Cookies

These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.

Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refusing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.

We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.

We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.

Google Analytics Cookies

These cookies collect information that is used either in aggregate form to help us understand how our website is being used or how effective our marketing campaigns are, or to help us customize our website and application for you in order to enhance your experience.

If you do not want that we track your visit to our site you can disable tracking in your browser here:

Other external services

We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.

Google Webfont Settings:

Google Map Settings:

Google reCaptcha Settings:

Vimeo and Youtube video embeds:

Other cookies

The following cookies are also needed - You can choose if you want to allow them:

Privacy Policy

You can read about our cookies and privacy settings in detail on our Privacy Policy Page.

Politica de confidentialitate
Accept setariHide notification only