Despre VITAMINA D

Ziua Vitaminei D este dedicata constientizarii carentei de vitamina D pe plan mondial. Cercetatorii sustin in unanimitate ca cel putin o treime din populatie are o carenta de vitamina D, iar unii oameni de stiinta estimeaza un numar chiar mai mare.

Poate te intrebi de ce au atatia oameni aceasta problema. In realitate este simplu. Noi asimilam vitamina D in timpul expunerii la soare. Iar in zilele noastre, oamenii duc mai mult ca niciodata un stil de viata in interior, evitand zilnic soarele.

Doctorii incep sa descopere ca deficienta de vitamina D reprezinta un factor de risc pentru multe boli, inclusiv cele de inima si cancerul.

Mai mult, cercetarile arata ca deficienta de vitamina D poate agrava unele afectiuni, cum ar fi bolile respiratorii si bolile autoimune precum scleroza multipla sau lupusul. S-a constatat si ca vitamina D poate fi un element important in tratamentul unor boli sau afectiuni, cum ar fi scleroza multipla, fibromul chistic, astmul si multe altele.

Acorda atentie problemei deficientei de vitamina D pe 2 NOIEMBRIE si spune-le si altora ce ai aflat.

Ziua Mondiala a Vitaminei D

Ce poti face?

Informeaza-te! Educa-te si Participa!

Pasul 1: Afla mai multe despre vitamina D

8 lucruri cheie de stiut despre vitamina D:

1

Mare parte din Vitamina D exista in corp datorita expunerii la soare, nu datorita dietei. Cand stai la soare, corpul produce multa vitamina D. Pe de alta parte, poti asimila vitamina D si din alimente. Expunerea frecventa si moderata la soare impreuna cu o dieta echilibrata, ar trebui sa iti aduca doza optima de Vitamina D.

Vitamina d
2

Cercetatorii si doctorii sustin ca cel putin o treime din populatia intregului mapamond are deficenta de vitamina D, iar acest lucru se datoreza faptului ca suntem o societate care isi desfasoara majoritatea activitatilor in interior.

3

Daca nu stai la soare des si moderat sau daca nu iei suplimente de vitamina D, ai cel mai probabil o deficienta. Unii oameni isi testeaza nivelul de vitamina D din corp si constata cu stupoare ca au o carenta.  Dar acest lucru nu ar trebui sa ii suprinda daca nu stau la soare si nu iau suplimente. Acestea sunt singurele cai de succes in asimilarea vitaminei D conform nevoilor corpului tau.

4

Expunerea moderata la soarele amiezii este ideala pentru asimilarea vitaminei D. Cand umbra ta este mai scunda decat inaltimea ta, soarele este in faza lui cea mai puternica. Daca umbra este mai lunga decat tine, soarele nu este suficient de puternic pentru a facilita producerea de vitamina D.

Vitamina D
5

Nu e nevoie sa te bronzezi excesiv pentru ca organismul tau sa produca vitamina D. Pentru o buna productie de vitamina D, trebuie sa stai la soare jumatate din timpul necesar pentru ca pielea ta sa capete o tenta roz.

6

Suplimentele cu vitamina D sau sedintele regulate la solar, sunt o buna alegere in timpul iernii. In emisfera Nordica, razele soarelui bat la un unghi diferit, un unghi care nu este atat de intens in timpul verii. Prin urmare, corpul produce mai greu vitamina D in timpul iernii in comparatie cu vara. Cu cat locuiesti mai la nord, cu atat este mai dificil sa asimilezi vitamina D in timpul iernii.

7

Vitamina D este importanta in multe privinte, inclusive pentru oase, inima, sistemul respirator, creier, si posibil in preventia cancerului. Oamenii de stiinta inca studiaza efectele vitaminei D, dar cercetatorii cred ca aceasta ar juca un rol esential in prevenirea bolilor autoimune precum scleroza multipla si diabetul de tip I, prevenirea cancerului la san si la colon, si protejarea inimii, influentand functia musculara si hormonii care asigura starea de sanatate a inimii.

8

Ia in calcul testarea pentru vitamina D ca sa vezi daca nivelul din corpul tau este suficient. Testarea pentru vitamina D este destul de simpla. Il poti ruga pe medical tau sa o includa in urmatorul grup de analize ale sangelui. S-a demonstrat ca nivelul optim de vitamina D este intre 100 si 150 nmol/l, un nivel sub care se situeaza majoritatea populatiei nordice.

Pasul 2: Educa-te si Participa!

Implica-te! Foloseste aceste idei pentru activitati care sa ajute la educarea prietenilor si familiei si care sa ii implice de Ziua Vitaminei D.

Tu

 • Daca iesi la soare, mergi pe jos pana intr-un loc unde sa-ti servesti pranzul (intre 10 a.m. si 2 p.m.) si expune-ti picioarele, fata si bratele la soare pentru o perioada limitata
 • Sprijina initiativa si distribuie mesajul Ziua Vitaminei D
 • Tipareste Calendarul Soarelui. Foloseste-l ca sa urmaresti cand vei avea ocazia sa asimilezi vitamina D la soare
 • Daca poti sa iesi la soare, planuieste activitati cu prietenii, ca tenisul, sau numai pentru tine, ca cititul unei carti in aer liber la pranz
 • Propune-ti sa afli in fiecare zi cate un lucru nou despre vitamina D
 • Masoara nivelul de vitamina D facand un test acasa sau mergand la medic pentru a fi informat cu privire la nivelul cu care intri in iarna
 • Da share la ceea ce ai facut de Ziua Vitaminei D prin mijloacele de socializare online folosind #ZiuaVitamineiD
bronzare vitamina d
bronzare vitamina d

Familia

 • Daca poti, iesi la soare, planuieste un picnic, mergi la o plimbare cu bicicleta sau fa o drumetie cu familia si stai la soare folosind protectie SPF.
 • Sprijina initiativa si distribuie mesajul Ziua Vitaminei D
 • Expune Calendarul Soarelui acasa pentru ca membrii familiei tale sa stie cand pot asimila vitamina D de la soare
 • Organizeaza o vanatoare de comori pentru copiii din familie in casa sau in aer liber si include informatii despre vitamina D in fiecare indiciu
 • Accepta provocarea vitaminei D cu familia ta
 • Asigura-te ca tu si membrii familiei tale au un nivel sanatos de vitamina D la inceput de iarna
 • Da share la ceea ce ai facut cu familia de Ziua Vitaminei D prin mijloacele de socializare online folosind #ZiuaVitamineiD

Serviciu

 • Organizeaza o pauza de cafea sau ceai, tipareste materiale interesante si informeaza-ti colegii despre importanta vitaminei D
 • Sprijina initiativa si distribuie mesajul Ziua Vitaminei D
 • Daca poti iesi la soare, organizeaza un picnic in aer liber cu colegii sau mergeti pe jos pana la restaurantul vostru preferat in timpul saptamanii
 • Indeamna-i pe colegi sa accepte provocarea vitaminei D
 • Include informatii si chestiuni legate de vitamina D in newsletterul companiei tale sau in urmatorul memo
 • Da share la ceea ce ai facut cu colegii de Ziua Vitaminei D prin mijloacele de socializare online folosind #ZiuaVitamineiD

bronzare vitamina d

Testimoniale

Cele mai multe vietuitoare au nevoie de apa, hrana, oxigen si lumina soarelui pentru o existenta sanatoasa. De ce nu ar fi valabil acest lucru si pentru oameni?

Carlos A. CamargoProfesor Doctor la Harvard Medical School

Optimizarea nivelului de vitamina D este o cale ieftina, usor de urmat si naturala pentru imbunatatirea sanatatii si pentru o stare de bine.

Sadeq QuraishiMedic, asistent universitar in cadrul Departamentul de anestezie, ingrijire bolnavi critici si terapia durerii, la Harvard Medical School

Deficienta de vitamina D este o pandemie  globala cu consecinte serioase in randul copiilor si adultilor. Progresul in lumea vitaminei D ar putea reduce in mod semnificativ riscul multor boli cronice printre care se numara si bolile cardiovasculare, diabetul de tip II, si multe tipuri de cancer mortal precum si bolile infectioase cum ar fi infectiile la nivelul tractului superior, gripa si tuberculoza.

Michael HolickProfesor Doctor in Medicina, fiziologie si biofizica in cadrul Boston University School of Medicine

Acum este destul de clar ca in trecut nivelul de vitamina D era cu mult mai ridicat decat cel al majoritatii membrilor societatii industrializate din zilele noastre.

Robert P HeaneyMedic, Profesor in cadrul Departamentului de Medicina, Divizia de Endocrinologie in cadrul Universitatii Creighton

Ceva atat de simplu – suplimentele de vitamina D – pot imbunatati starea de sanatate a milioane de de oameni, devenind, astfel,  o solutie eleganta pentru multe dintre problemele de sanatate cotidiene.

Carol L WagnerMedic in cadrul Medical Univesity of South Carolina

Sursa informatii: https://www.vitamindday.net/