Despre bronzare
Cu toții știm că așezându-ne pe un șezlong, la soare și folosind loțiuni de calitate, va rezulta o piele strălucitoare și frumos bronzată. Dar care este știința din spatele bronzului?
Articolul de față ne va introduce în arta bronzatului, explicând științific cu se întâmplă minunea la care visăm atâția!
Lumina UV
Razele ultraviolete, căci despre ele este vorba, sunt radiații electromagnetice cu o lungime de undă mai mică decât radiațiile luminii percepute de ochiul omenesc. Denumirea de ultraviolet provine de la culoarea violet, din spectrul luminii albe, care are o lungime de undă învecinată, doar ceva mai mare. Lumina solară conține și ea raze ultraviolete. Spectrul razelor ultraviolete este cuprins între lungimile de undă între 10-380 nm.
UVA – Este un spectru al razelor UV, cu o lungime de undă între 400-315 nm. Aceasta pătrunde mai adânc în piele și este componenta spectrelor ultraviolete cea mai responsabilă pentru procesul de bronzare natural.
UVB – Și acesta este un spectru al razelor UV, cu o lungime de undă între 315-280 nm. Are un conținut radioactiv mai mare decât undele UVA și afectează în primul rând straturile exterioare ale pielii, epiderma. Arsurile solare provin din expunerea în mod necorespunzător la razele UV. În comparație cu lumina ultravioletă naturală de la soare, solariile emit o cantitate mai mică de radiații UVB, dând astfel mai puține șanse de ardere, la expunere. Asta nu înseamnă că posibilitatea de ardere este eliminată în totalitate, dar solariile emit de 2-5 ori mai mult UVA decât soarele făcând astfel bronzarea mult mai eficientă și mai sigură, cu toate că, expunerea prelungită va provoca arsuri și în acest caz.
UVC –Este tot un spectru al razelor UV, cu o lungime de undă între 280-100 nm. Acest spectru este cel mai puternic component al razelor UV, prin urmare, și cel mai periculos. Atmosfera Pământului, stratul de Ozon, ne protejează de pătrunderea unei cantități mari de radiații din cosmos, totuși o cantitate mică trece și prin acest strat protector. Solariile nu emit acest tip de raze!
Aparatele solare emit, în medie aproximativ 2% UVB, restul fiind UVA, deși există multe variante de aparate disponibile. Nu există aparate de bronzat care emit UVC.
Procesul de bronzare
Bronzatul începe în stratul exterior al pielii, în epidermă. Lumina UVB stimulează celulele speciale numite melanocite din epidermă, pentru a produce un pigment numit melanină. Acest pigment se deplasează prin epidermă în timp ce este absorbit de restul celulelor din jur. UVA acționează asupra melaninei din suprafața epidermei, prin oxidarea acesteia. Aceasta transformă melanina în pigment (maro) și creează ceea ce numim bronz. Nu se produce instantaneu, procesul de sinteză este necesită timp. Ca urmare, sunt necesare mai multe sesiuni scurte de bronzare.
Toată lumea are același număr de melanocite, dar genetica determină cât de mulți pigmenți vor fi produși. De fapt, se produc doi pigmenți: eumelanina maro și feomelanina galbenă/roșie, motiv pentru care unora le este greu să se bronzeze. Persoanele care suferă de albinism nu sunt capabile să producă melanină.
Nimic nu durează pentru totdeauna ceea ce este valabil și pentru piele. Pielea noastră se decojește zilnic iar o dată pe lună se regenerează complet, rezultând o nouă epidermă. Pe măsură ce pierdem celulele pielii, adică se regenerează pielea, pierdem și bronzul pe care l-am obținut. Un bronz trebuie menținut prin sesiuni de bronzare permanent, pentru că dacă este pierdut, trebuie reconstruit de la zero.
Avantajele bronzării pe lângă efectele vizibile pe piele
Știm că bronzul produce senzația euforică: Uau, arăt bine, mă simt bine! Cu toate acestea, puțini știm că, de fapt că lumina UV poate fi cauza acestei senzații. Cum?! Știința din spatele acestui lucru se numește helioterapie. Știința a adoptat acest proces, pentru vindecarea și tratamentul unor tulburări și a unor bolilor prin simpla expunere la componenta ultravioletă a soarelui (cu condiția ca expunerea să fie controlată).
Organismul are nevoie de o gamă întreagă de vitamine pentru a funcționa optim. Nici Vitamina D nu face excepție. Expunerea la raze UVB a spectrului UV determină pielea să producă așa numita vitamina soarelui, Vitamina D.
Beneficiile vitaminei D:
- Ajută la prevenirea osteoporozei și contribuie la menținerea oaselor și a dinților sănătoși. Acest lucru se datorează faptului că facilitează absorbția calciului în organism
- Adjuvant în prevenirea cancerului de sân, al colonului și al prostatei
- Este folosit și la tratarea colesterolului ridicat. S-a constatat că producția de vitamina D crește capacitatea organismului de a metaboliza colesterolul
- Tratarea hipertensiunii arteriale
- Oferă un impuls sistemului imunitar și îmbunătățește circulația sanguină
- Adjuvant în prevenirea asteniilor de primăvară-toamnă, a sindromului premenstrual și a artritei reumatoide
- Este folosit în tratarea tulburărilor pielii, cum ar fi acneea, psoriazisul și eczemele
Avantajele utilizării aparatelor de bronzat. Sfaturi practice de folosire
Folosirea unui aparat de bronzat, este o modalitate controlată de bronzare, prin evitarea arderii pielii.
Din păcate, există o serie de concepții greșite despre aceste aparate și utilizarea lor, dintre care multe sunt rezultatul dezinformării în mass-media.
Cea mai frecventă concepție greșită este „Pot face cancer de piele aparate cu raze ultraviolete?!”
Toate dovezile științifice și medicale indică supraexpunerea și arsurile solare ca factor de creștere a riscului de a dezvolta cancer de piele. Mai ales dacă arsura are loc în copilărie. Utilizarea responsabilă a aparatului de bronzat este o modalitate controlată de a ne bronza prin expunerea la UV.
În plus, ne poate ajuta să ne menținem nivelul de vitamina D.
Oricine poate folosi aparatele de bronzat?! Răspunsul este: Nu.
Următoarele categorii de persoane nu pot folosi aparatele de bronzat:
- Minorii sub 18 ani
- Femeile gravide
- Persoane cu anumite tipuri de piele (deschisă)
- Persoane care au cancer de piele sau antecedente de cancer de piele în familie.
- Persoane cu afecțiuni cardiace
- Persoane cu tensiune arterială ridicată/scăzută
- Persoane care suferă de epilepsie
- Persoane care suferă de diabet
- Persoane care au suferit transplanturi de organe sau au multe alunițe
- Persoane care au suferit operații recente
- Persoane care iau anumite medicamente, care cauzează sensibilitate foto
O listă mai amănunțită găsiți în orice salon de bronzare, pe formularul pe care toată lume trebuie să îl completeze înaintea fiecărei sesiuni de bronzare.
Tipurile de piele și capacitatea acestora de absorbție și transformare a razelor UV
Toți reacționăm diferit la lumina soarelui în funcție de tipul de piele pe care îl posedăm. Este important să ne cunoaștem tipul de piele și la bronzare, fie aceasta în lumina soarelui, fie în solarii. Există șase tipuri de piele, dintre care primele 4 apar predominant în Europa.
- Piele foarte deschisă, păr roșu sau nisipos, de obicei cu pistrui, ochi albaștri sau gri. La acest tip de piele riscul de arsură este ridicat, deoarece pielea devine roșie și se decojește. Sfatul nostru este să nu vă expuneți la lumina solară foarte puternică și să nu folosiți nici solariile dacă aveți acest tip de piele.
- Piele deschisă, eventual cu pistrui, păr blond până la brun, ochi albaștri, verzi și gri. Risc ridicat de arsură. Sfatul nostru este să aveți mare grijă la bronzare la lumina solară precum și la bronzarea în solarii, recomandăm sesiuni foarte scurte.
- Piele deschisă și până la maronie: fără pistrui, păr blond închis sau brun, ochi cenușii sau verzi. Risc mediu de arsură. Acesta persoană este capabilă să construiască un bronz moderat.
- Piele maronie: păr și ochi negri. Risc de arsură scăzut, bronzare rapidă și profundă.
- Piele maro intens: părul și ochii întunecați. Arsurile sunt foarte rare, bronzarea este rapidă și profundă.
- Piele foarte închisă la culoare: păr negru și ochi întunecați. Cel mai scăzut risc de arsuri solare.
Recomandări pentru bronzarea în solar
- Purtați întotdeauna protecție pentru ochi! Închiderea ochilor nu este suficientă pentru a ne proteja de razele UV
- Scoateți lentilele de contact, deoarece acestea se pot usca
- Lăsați întotdeauna cel puțin 48 de ore între fiecare sesiune. Nu vă bronzați dacă pielea este deja arsă.
- Machiajul trebuie îndepărtat înainte de fiecare sesiune.
- Scoateți bijuteriile. Se poate încălzi, și pot provoca arsuri și linii pe bronz.
Asociația Europeană de Sănătate, precum și solariile din Brașov, recomandă 60 de sesiuni pe an, împărțite în 3 seturi de 20 de sesiuni.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!